De dirigent

 

Durk Geertsma 

 

Geboren en getogen in Friesland, sinds 1987 gevestigd in Julianadorp.


Al op jonge leeftijd begonnen met zingen: solo en in groepsverband. Vooral actief in de lichte muziek. Met vocalgroup Close-Up uit Alkmaar diverse festivals gewonnen. Veel ervaring opgedaan bij gerenommeerde dirigenten, zoals Johan Rooze uit Hilversum en in workshops van Ward Swingle en Jonathan Rathbone van de Swingle Singers uit Londen.


Van 2002 tot en met 2008 muzikaal leider van vocalgroup RoundMidlife in Schagen/Wieringerwaard en van 2006 tot 2010 dirigent bij vrouwenkoor Femmes Vocales in Heemskerk. Daarna ben ik in mijn woonplaats Julianadorp dirigent geworden bij een nieuw acappellakoor Eigenwijz met zestien vrouwen.


In 2010 ook ingevallen bij Mescalanza, dus toen het bestuur me eind 2013 vroeg om het dirigentschap over te nemen, hoefde ik niet lang na te denken.


Sinds 2011 organiseer ik op Ameland een acappella zangweekend, waaraan steeds 32 gevorderde zangers deel kunnen nemen. In één weekend worden zes close-harmony-nummers ingestudeerd en op zondag uitgevoerd. Elk jaar met een andere dirigent(e). Heerlijk om te doen. Het weekend valt in de Kunstmaand, dus er is van alles te doen op het eiland.


Actief zingen doe ik de laatste jaren vooral op projectbasis. In 2010 heb ik onder leiding van Paul Sanders in het projectkoor Voci in Den Helder meegezongen in de Mattheus Passion. Dat was een indrukwekkende ervaring.


In 2006 en 2007 de Meerjarige Dirigenten Opleiding (MDO) gevolgd en in december 2007 met succes afgerond bij stichting Kunstfactor in Utrecht. Kunstfactor is de landelijke overkoepeling ter ondersteuning van amateurkunst. Het is inmiddels opgegaan in het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie en Amateurkunst. De opleiding is landelijk erkend door de stichting Certificering Kunsteducatie en amateurkunst. Docenten waren Hans Noyens, Esther Putter en Matthijs Overmars. Heel inspirerend!


 

www.durkgeertsma.nl

Cookies helpen ons onze services te leveren. Door onze services te gebruiken, geeft u aan akkoord te gaan met ons gebruik van cookies. OK